Skinande rein?

Buorre iđit kjære vener!
I dag har eg noko heilt utruleg å fortelje dykk!

Eg hoppa forbi eit hus i den vesle bygda, og der var det nokon vaksne som ropte:
«Fram med grønsåpa! Julevasken er det viktigaste med jula! I år skal kvar krik og krok bli skinande rein!»
Då eg høyrte det blei eg så forbausa at eg nesten datt i bakken,
«Kvar krik og krok skal bli skinande rein»!?
Kan dei vaksne trylle? Skal dei forvandle kvar krik og krok til ein SKINANDE REIN?
Til ein rein av gull og sølv?
Det høyres jo heilt fantastisk ut.
Min ven, den pensjonerte reinen,
han er i alle fall ikkje ein skinande rein.
Han er ganske så grå og rufsete.
Kanskje eg skal be dei vaksne i bygda om å trylle han om til ein skinande rein?


Noko anna eg lurer på er …
Kva er egentleg ein krik?
Og kva gjer den sammen med ein krok?

Og forresten, kva skal dei vaksne bruke grøn såpe til?
Det høyres jo ut som noko som gjer ting grønt.
Det burde ho dama med alle juletrea få høyre om i alle fall!

Vel, vel kjære vener!
Det er altså så kjekt å snakke med dykk. Håpar de har det fint alle saman.
No skal eg hoppe meg ein tur i måneskinet.
Det blir deileg!

Hivas, hopp og far vel
dykkar ven,
Njoammil

50 kommentarer om “Skinande rein?”

  1. Tjohopp! Jeg hopper så fort at jeg ikke rekker å telle. Hare du lyst til å bli min harevenn? Juleklem! 🥰🐰🎄✨

 1. Hei Njoammil jeg lurer sånn på hvorfor barna har gått etter den rare lyden? er det det monstere som Mikel skulle spille i forestillingen bare at det er det er ekte?! vet du svaret på dette? hvis du hvet dette kan du si svaret? plis.hilsen Julie kf

  1. Hei Julie! Jeg er bare en hoppende hare og vet ikke svaret på alle ting. Men en reinsdyrunge har hvisket meg i øret at det går bra med alle barna, heldigvis. Hoppende julekos fra Njoammil! 🤗🐰❤️

  1. Buorre iđit Irmak Jasmin 💖 Ååååjulemegrundt, jeg gleder meg skikkelig til jul, og alle pepperkakene jeg skal spise! 🎄🌟 Gleder du deg til jul? Hva gleder du deg til? NÅ er det bare 18. dager igjen til jul! JIPPI! Hivas, ha det, fra Njoammil 🐇

 2. Hei Njoammil💖
  Vi synes det er veldig hyggelig å lese brevene dine.😊
  Skinnene rein betyr ikke et reinsdyr som skinner, men at noe er veldig rent.

  Vi ønsker deg en fin helg (lørdag og søndag) og spis masse kaker! 🎄

  Hilsen 2A på Venstøp skole

  1. JuletjollaHOPP til dere i 2A på Venstøp skole 💖 Jeg synes det er SÅ KOSELIG at dere liker reisebrevene! Det gjør meg HOPPENDE glad! 🐇 Apropo hopp – den gamle reinen fortalte meg at Venstøp skole er i HOPPEstad?! Det er det KULESTE jeg har hørt! ✨ Hihi. Jeg håper dere får en HOPPENDE fin helg med masse deilige pepperkaker 🎄 FørjulsHOPP og adjø fra Njoammil

 3. Hei Njoammil! Du må ikke bli borte du også. Om du møter en figur på stien, så må du ikke røre den.Du må ikke stå ved siden av figuren heller! Du må være forsiktig i skogen! Vet du hvor barna har blitt av?
  Hilsen dine venner i 1 Beta på Gyllenborg skole.

  1. Åååå nei, det har dere jammen meg rett i! Tusen takk for at dere i 1 Beta på Gyllenborg skole advarte meg 💖 Dere er så snille som passer på. Vet dere forresten hva jeg har hørt noen av de voksne i husene si? At Tromsø heter Romsa på nordsamisk! For et fint navn ✨ Men jeg har ikke hørt noe om hvor barna har blitt av. Kanskje jeg må høre med den gamle reinen? Hmm. Hei og hopp fra deres venn, Njoammil 🐇

 4. Hei Njoammil ❤️
  Vi har sett mange rein! Hos oss har vi rein i gatene og i skolegården. Men vi har aldri sett en skinnende rein? Kan du fortelle oss hva det er?
  God helg 😊
  Hilsen alle oss på 1.trinn

  1. Julehei til dere på 1. trinn i Longyearbyen 🎄🌟 Så gøy at dere har rein i gatene og skolegården, lurer på om dere kjenner noen som kjenner noen som kjenner den gamle reinen Dársi? Men det er jo nettopp det jeg også lurer på. Hva i alle førjulsdager er en skinnende rein?! ✨ Det er det alle menneskene i den lille bygda roper om. Jeg tror jeg må spørre Dársi, hihi. Håper (og HOPPER) dere får en god helg ❤ Førjulshilsen fra Njoammil 🐇

 5. Hei hå! Noen av oss i tredjeklasse på Lommedalen skole blir litt redde når vi hører den mystiske lyden og barna som forsvinner. Vi liker det litt også. Vi er veldig spente på hva som skjer videre. Hva er det som skjer med barna?
  Den såpa som heter grønnsåpe gjør ikke alt grønt, men rent.

  God helg fra 3c
  🎄🤶🎅🧑‍🎄

  1. Førjulshei og hå til dere i 3C på Lommedalen skole ✨ Jeg skjønner godt dere kan bli litt redde av den mystiske lyden og at barna forsvinner. Jeg har snakket med den gamle reinen, han har sagt at dette går fint, han passer på ❤ Jeg lurer jammenmeg også på hva som skjer med barna! Hvor kan de være? 🎄🌟 AHA! Så grønnsåpen er for å gjøre alt rent? Kanskje jeg burde bruke litt grønnsåpe her i skogen da? Hihi. Juletjollahopp og god helg til dere 🐇

 6. Hei Njoammil!
  Hvor har barna i den vesle bygda blitt av? Vet du noe mer om det nå?`
  Vi vasker huset for at det skal bli rent og hyggelig til jul.
  Vi liker godt å følge med på denne spennende julefortellingen og gleder oss til å følge med videre! Vi liker også brevene dine.
  Ønsker deg en superfin helg og en riktig god jul! 🙂
  Hilsen 2B ved Selvik skole. 🙂

  1. Hei og hopp til dere i 2B på Selvik skole 💖 Jeg skulle så gjerne visst hvor de barna blir av, men jeg vet ingenting om det! Jeg håpet kanskje dere visste? Har dere sett dem på Selvik? 🎄🌟 Er det sant! Pleier man å vaske til jul? Har dere gjort det? Da tror jeg jammenmeg jeg må hoppe av gårde, hvis jeg skal rekke å vaske hele skogen til jul! Håper dere får en fin førjulstid og en god helg! Hei og hopp fra Njoammil 🐇

 7. god 3 desember ;(

  Vi håper at du får en kjempe fin jul. Og vi åpner at du kommer til å bake mange gode kaker.
  Vi håper at alle kommer tilbake til forestillingen.
  Vi også begynte å lure på hva en krik og en krok er. 🙂

  Hilsen oss på 1 trinn på vennersberg skole. :=

  1. God 3. desember til dere på 1. trinn på Vennersberg skole! 💖 Det var jammenmeg en koselig hilsen! Jeg håper skikkelig at alle kommer tilbake, sånn at vi kan se juleforestilling og spise deilige kaker 🎄🌟 Jeg lurer sånn på hva krik og krok er, og hvordan i alle dager det kan bli en skinnende rein. Hmm. La meg spørre den gamle reinen! Tjo og hopp fra Njoammil

 8. Hei og hopp Njoammil!
  Kriker og kroker er hjørner og steder der det er trangt å komme til. Grønnsåpe er en såpe man f. eks. kan vaske gulv med. Vi lurer veldig på hvor blir det av alle ungene? Vi lurer også på om du har sett teateret?

  Hilsen 2C på Paradis skole

  1. Heia og HOPP dere i 2C på Paradis skole  ❤⭐️ AHA, så det kan være kriker og kroker bak buskene, eller under jorda? Må man vaske gulvene der også? Kan man bruke grønnsåpe bak buskene i skogen også? 🎄 Dere vet altså så masse! Vet dere hvor barna blir av? Jeg lurer så fælt, jeg også! Jeg tror jeg må høre om den gamle reinen vet ✨ Hei og HOPP igjen fra Njoammil 🐇

 9. Hei Njoammil! «Skinnende reint» betyr ikke et gullfarget reinsdyr, men at de skal vaske hele huset. Det heter grønnsåpe, ikke grønn såpe. Ting blir ikke grønt, men rent når man vasker med grønnsåpe. Kroker er hjørner inne i huset, ikke fiskekrok eller kroker man henger klær på!
  Hilsen Elise, Daniel, Trygve, Vilde, Mila og lærer Hilde Karin i 3A på Blakstad skole!

  1. Buorre iđit Elise, Daniel, Trygve, Vilde, Mile og lærer Hilde Karin ❤ Så koselig at dere legger igjen en hilsen her, og takk, giitu, for at dere forklarer meg alle morsomme menneskegreier! 🎄🌟Men hvorfor heter det egentlig grønnsåpe hvis tingene ikke bli grønn? Kan man egentlig bruke grønnsåpe på snø og i huler også? Hvis jeg skal rekke over alle kriker og kroker må jeg bare hoppe av gårde 🐇 Håper dere får en fin førjulstid! Hopp og farvel fra Njoammil

 10. Hei Njoammil

  Vi i 1. klasse på Saltstraumen skole syns at du virker veldig snill. Vi lurer på om du vet hva som har skjedd med haren Karen, og de andra dyrene? Vi gleder oss til å lese neste brev.

  Vennlig hilsen 1. klasse på Saltstraumen skole

  1. Førjulshei til dere i 1. klasse på Saltstraumen skole ❤ Det var koselig å høre. Jeg synes dere virker snille som legger igjen en så koselig hilsen til meg 🎄🌟 Jeg skulle ønske jeg visste hva som skjedde med barna. Jeg trodde kanskje dere visste? Vet dere?! Hmm. Hivas ja buorit juovllat fra Njoammil 🐇

 11. Hei igjen! Vi i 3a på Langset skole begynner å løse litt av julekalendergåten. Vi synes at det er litt skummelt med de tredokkene og dunkingen. Vi lurer på hva som skjer med barna? Vi lurer på hvem som lager dukkene? Er det monsteret? Hilsen 3a

  1. Julehei igjen til dere i 3A på Langset skole 🎄🌟 Oi, har dere løst julekalendergåten? Jeg er så spent! Jeg forstår at dere synes tredukkene og dunkingen kan være litt skummel, jeg er litt enig. Men den gamle reinen Dársi sa vi ikke trenger å bekymre oss. Han passer på ❤ Men dere har jammenmeg mange gode spørsmål. Jeg vet faktisk ikke hvem som lager dukkene, eller hvor barna har blitt av! La meg høre med den gamle reinen. Hei og hopp fra Njoammil 🐇

 12. Heisan og hoppsan, Njoammil.
  Men Njoammil; hvitosten er jo gul! Haha:). Vi har brukt litervis med grønnsåpe i duodjitimene i høst. Vi har tova sitteunderlag. De ble skikkelig fine. Og de ble ikke grønne! 🙂

  God helg til deg. Helg er ikke en kake, men lørdag og søndag kalles for helg. 😀

  Hilsen fra 1-3. klasse ved Nesseby oppvekstsenter.

  1. Dere i 1.-3. klasse ved Nesseby oppvekstsenter har skjønt det! Hvitosten er jo gul, så hvorfor heter det hvitost?! Og hvis ikke grønnsåpa er grønn, hvorfor heter det da grønnsåpe? ✨

   Jammenmeg kult at dere har tova sitteunderlag i doudjitimene! Pleier dere sitte på de? Jeg må jo bare spørre: Kan man bruke sitteunderlagene til hopping? 🐇

   Siden dere lærer meg så masse spennende om helg, ost og grønnsåpe så skal jeg fortelle dere noe jeg har hørt! Jeg har nemlig hørt fra den gamle reinen at Nesseby kalles Unjárga på nordsamisk, det er jammenmeg kult! 🎄🌟

   Hihi, førjulshilsen fra Njoammil ❤

  1. Hva i alle førjulsdager er helg? Er det ENDA en type kake dere mennesker lager? Nam nam nam ✨ Da håper jeg jammenmeg dere i D-gruppa på 3.-5. trinn på Nøklevann skole får en GOD HELG. Førjulshilsen fra Njoammil 🐇

 13. Kjære Njoammil!
  «Kvar krik og krok skal bli skinande rein» Det betyr at menneska skal ta julevasken av huset. De mener at hele huset skal vaskes, inni skap og skuffer, og alle gulv skal skinne av grønnsåpe. Grønnsåpa er såpe som ikke gjør noe grønt. Den lukter bare som trær 🙂

  Hilsen 2. trinn Mortensnes skole

  1. Hva!!! Lukter grønnsåpe trær? Nå skjønner jeg ingenting! 🎄🌟 Først pusser mennesker trær, også vasker de huset med noe som lukter trær? Jeg trodde ingen kunne elske trær like mye som meg, men det gjør jammen meg dere mennesker! Pleier dere på 2. trinn på Mortensnes skole også å pusse trærne deres? ✨ Jeg må vel komme i gang med trepussingen da. Tjo og hopp fra Njoammil 🐇

 14. Hei Njoammil 🐰❤️

  Vi trur dei forsvunne barna har noko med magi å gjere. Det er rart at Mikkel var den første, så skjedde det med alle… Vi må få vite det snart, vi håpar Inger finn det ut!!

  Ps! Du er søt 🐰❤️

  Klem fra oss 2.kl Måseide skule 💥💥

  1. Åååå, de i 2. klasse på Måseide skule er også søte! ❤ Tusen takk for at de skriv så snille ting til meg, og spreier førjulsglede 🎄🌟 Men eg lurer på ein liten ting. Kva i alle førjulsdagar er MAGI?! Er det også ei slags kake? Eller er det ein annan førjulstradisjon de menneske driv med? Håpar jammenmeg også Inger finn ut av alle desse mystiske tinga! Førjulshopp og farvel frå Njoammil 🐇

 15. Hei Njoammil. Dette er 2c fra Kampen skole. Vi synes det er veldig spennende å lese reisebrev fra deg. Grønnsåpe er en type såpe. Det vet vi fordi vi har en slik i klasserommet. Vet du forresten noe om de barna som er borte? ❤

  1. Tjollajulehei til dere i 2C på Kampen skole ✨

   Ååå, dette var jammenmeg en koselig hilsen! Jeg er så glad dere liker reisebrevene mine ❤ Og for at dere forklarer meg hva alle disse mennesketingene er 🎄🌟 Grønnsåpe høres lurt ut! Har dere brukt det på klasserommet? Vet dere om det funker på snø? Jeg har ikke vasket her i skogen helt enda.

   Nei, jeg har ikke sett noe til de forvunnede barna ❤ Har dere sett de i Stavanger? Kanskje de har forvillet seg dit? Håper de dukker opp snart!

   Førjulshopp fra Njoammil 🐇

 16. God morgen Njoammil!
  En krik og en krok er jo et hjørne, det må du jo bare skjønne! Grønnsåpe gjør ikke ting grønt, den er for å gjøre ting skjønt. Dessuten lukter det veldig godt!
  Hilsen 4a Kringler-Slattum skole

  1. Buorre iđit 4A på Kringler-Slattum skole 🎄🌟 AHA, nå skjønner jeg alt! Jeg har ikke sett så mange kriker og kroker i skogen hvor jeg bor, så det er jammenmeg bra dere mennesker kan hjelpe meg litt ❤ Jeg har aldri luktet på grønnsåpe før. Kan man bruke det for å gjøre snøen ren? For den er jo allerede veldig skjønn. Hmm … Førjulshilsen fra Njoammil 🐇

  1. For en morsom hilsen fra 4B på Bjørnesletta! ✨ Joiking og pepperkakelukt vekker liv i hele meg! Jeg blir HOPPENDE glad 🐇 Hva gjør dere HOPPENDE glad? Hihi. Førjulshopp fra Njoammil ❤

   1. Ååå, det var jammenmeg mange morsomme greier, jeg skjønner godt at det gjør dere hoppende glad. Gode venner gjør meg også HOPPENDE glad 🎄🌟 Den gamle reinen er min BESTEVENN! Hivas fra Njoammil  ❤

 17. God 3.desember!!
  En krok er et hjørne. En krik er en plass hvor det er trangt. Og du grønnsåpa er forresten ikke grønn, det er en såpe som man bruker til å vaske med.
  Julehilsen 3a og 3b ved Tvedestrand skole

  1. Goood 3. desember til dere i 3A og 3B ved Tvedestrand skole ❤ Skal si dere vet masse greier! Har dere mange kriker og kroker på Tvedestrand skole? Har dere vasket den med den grønne såpa som ikke er grønn? 🎄🌟 Dere mennesker har så mange morsomme navn på ting! Grønn såpe som ikke er grønn, pepperkake som ikke har pepper. HAHA. Hva blir det neste? Hvitost som ikke er hvit?! Førjulsknis fra Njoammil 🐇

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s